Franz Kafka.
Tak se prý jmenuje tato jiřina. A zdaleka ne tak ponurá a temná, jak jsem očekávala.
Pro jistotu jsem těch pár květů ustřihla, když jsem zaslechla něco o přízemních mrazících a kupodivu nás minuly.
A kapka šípkového sirupu. Pro zahřátí...
prosííím recept na sirup!to mi děláš chutě!!!a hele fakt si nemůžu ty papírky koupit?je mi to trapné!:)nebo chceš něco vyrobit?:)jen si prosím řekni!!!
OdpovědětVymazatTo je přeci dárek!
VymazatAle když mi něco namaluješ...
P.S.Recept bude u balíčku.
To je sen!a namaluju moc ráda:))
VymazatTo jsou ale krásní Franzové, ehm, jiřiny!
OdpovědětVymazatKrásná barva, jak se dělá šípkový sirup, mám stejnou lahev a je prázdná...:-))
OdpovědětVymazatBohdi, tak ten recept bych taky uvítala. Na šípky se chystám zítra. A jiřiny jsou krásné. Letos se taky povedly cínie. Ty obdivuji v každé zahradě. V té tvé se určitě taky pyšní. Pěkný víkend. Věra
OdpovědětVymazatTakže,2kg šípků očistit,nahrubo nakrájet,dát do 2l vroucí vody,nechat přejít varem a pak vylouhovat,nejlépe přes noc.Druhý den přecedit přes plátýnko,tekutinu smíchat s cukrem(cca 600g na 1l) a zavařit,pokud nezavaříte, myslím,že v lednici pár dnů vydrží.Každopádně veškeré sklenice sterilizuju v troubě.Snad jsem na nic nezapomněla...
OdpovědětVymazatA ještě, pokud máte chuť,podívejte se na Sanu http://vimeo.com/28971732
Mňam! Já šla včera na šípek, ale pak nevěděla jestli ty semínka se nemají před sušením náhodou vyndat a nejsou jedovatá? :D Jakože na šípkový čaj aspoň. :)
OdpovědětVymazatTak jsem se podívala,co říkají o šípku Korbelář a Endrys.
VymazatSemínka jedovatá nejsou,ale šípek se užívá bez semínek.Tzn.je třeba čaj,pokud budeš sušit šípky celé,cedit přes plátno.Semínka jsou plná skoro neviditelných chloupků a pěkně to štípe a svědí,ale dá se to přežít:-)
Moc díky!!! Mě to totiž nebylo vůbec jasný ty chlupy, kdy je jako vyndat. :D Už suším, tralala. :)
Vymazat