16. 10. 2018

Řekla jsem,


že se budu zahradě víc věnovat a tak se snažím...Zatím je to spíš o plánech, které mám v hlavě, ale něco už se přeci jen rýsuje. Po dlouhé a doufám, že i zralé úvaze jsem se rozhodla zrušit svůj oblíbený letničkový záhon. Už prostě nemám nervy na to, dívat se, jak se všechny ty barevné květy smaží na prudkém slunci. Možná, že příští léta budou milosrdnější, ale kdo ví, jsem skeptik...
Letničky samozřejmě dál zůstanou na zahradě, bez nich by to nebylo ono, ale už to nebudou žádné lány.
A záhon u plotu osázím živým plotem. Je to řešení, kterému jsem se dlouho bránila, nicméně teď mám pocit, že už taky potřebujem trochu soukromí a klid...
A aby byl plot opravdu živý, vybírám keře, které nejen krásně kvetou a vábí hmyz, ale mají i jedlé plody, když už ne pro nás, tak pro místní opeřence.
Zatím mám arónii, muchovníky, rakytník, dřišťál, růži a jsem v koncích. Napadá vás ještě něco dalšího?


5 komentářů:

  1. Co třeba bez černý a kdouloň? Naše kdouloň je pořádné houští. A taky líska, když se udrží na uzdě. Moruše by taky šla zkeřovatět. Dřín.

    OdpovědětVymazat
  2. A já bych přidala kalinu, sice nemá jedlé plody, ale ty její bílé koule jsou nepřekonatelné a na podzim krásně červené listy a co zlatice ta zase okouzlí záplavou žlutých květů na jaře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Komuli? Přiláká spousty motýlů. Z růží doporučuji svraskalou, nádherně voní a kvete celé léto. A dužnoplodou kvůli šípkům. Líska taky není špatná. A co ostružina? A pustoryl - kvůli vůni! :) Dřišťálu bych se naopak vyhla - měli jsme ho doma celé dětství, když kvete, tak tak zvláštně nepříjemně voní a je hodně trnitý.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju,už jsem objednala nějaké botanické růže a o víkendu kouknu do místního zahradnictví.
    Lenko,a co vaše zahrada,jak se jí daří?

    OdpovědětVymazat
  5. Vřele doporučuji mišpuli- krásná od jara do pozdního podzimu a jedle plody jako bonus navíc 🙂

    OdpovědětVymazat